Rabu, 6 April 2011

Sedap budu weii...


Tengok gambar atas tu dah buat ApiH terliur. Heheee... Ada ke sapa² tak kenal makanan kat atas tu? Ada ke sapa² tak pernah rasa makanan dalam gambar tu? Memang rugi la sapa yang tak pernah rasa tu. Heheheee..

Jom kita bersuai kenal dengan makanan ni =)

Budu atau sos ikan bilis adalah pekasam yang dibuat dari ikan bilis yang diperam hingga hancur. Budu ni popular di negeri pantai timur.


Inilah ikan bilis bagi sesiapa yang tak kenal =)

Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampur dengan lada, mempelam atau air perahan limau nipis. Memang sedap... Dimakan dengan ikan bakar, memang terbaeekk...


Inilah rupa ikan bakar. Heheee...

Budu telah menarik perhatian ramai ahli pengkaji makanan berkhasiat dari Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru membuktikan budu dapat meningkatkan daya tahan tubuh yang dapat menghalang penyakit merbahaya dari menjangkiti tubuh badan.

Budu juga mampu menghalang proses penuaan, satu berita baik kepada wanita² =). Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsang sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.

Dipendekkan citer, banyak lagi khasiat dan kebaikan budu ni. Nak tau lebih lanjut, klik http://ms.wikipedia.org/wiki/Budu.

Salah satu brand budu yang berada dipasaran

So last skali, jom kita layan lagu budu ni dulu...








8 Komen:

Cik Arda :D berkata... Reply to comment

Ahahaha...bagusla entry ni..arda pon baru je suka budu..dulu mmg xsukew..hehehe... :D

kucarkacir berkata... Reply to comment

saya x penah makan budu =.=

amny berkata... Reply to comment

suka buduu..sedap3...^^

ApiH berkata... Reply to comment

time kasih arda... ApiH dari dl memang suka budu... hahaaa...

ApiH berkata... Reply to comment

@ amny
ApiH pun suka budu... hehehee...

ApiH berkata... Reply to comment

@ kucarkacir

try la makan budu... sedap.. rasa skali nak dua kali...
rasa dua kali nak tiga kali...
rasa lagi, nak berkali-kali... hehehee...

NuruL SyuhadaH berkata... Reply to comment

lapo la..lapo..-__-

ApiH berkata... Reply to comment

@ NuruL SyuhadaH

kita makan dl... hehee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...