Isnin, 20 Jun 2011

Mudanya dah kahwin

Sekarang ramai orang kahwin muda. Kalau pergi klinik ibu dan anak, boleh tengok ramai ibu² muda yang buat check-up. Ada bagusnya jugak kahwin muda ni kalau mampu dan dah sampai tahap wajib kahwin kan. hehee...


Sekarang pun banyak isu orang berkahwin dengan perempuan muda atau bawah umur. Pada 2010 je, kita digegarkan dengan berita seorang lelaki berumur 40 tahun berkahwin dengan perempuan berumur 10 tahun dan perempuan itu dikategorikan bawah umur. Bawah umur tu berapa ye?? Mengikut Enakmen Majlis Agama Islam di Malaysia, lelaki boleh berkahwin apabila berumur 18 tahun ke atas, perempuan pula berusia 16 tahun ke atas. (Boleh rujuk sini)Kenapa lelaki umur 18 tahun baru boleh kahwin??? heheee... 


berbalik kepada tajuk di atas, kahwin muda ni ada kebaikannya. Antara kebaikan kahwin muda mengikut pandangan ApiH ialah;
  • dapat elak berlakunya zina. Apabila zina tidak berlaku, maka tiada la kes buang bayi dan macam² lagi gejala sosial akan berkurangan. Dah ada cara halal, kanapa nak pilih yang haram kan...
  • dapat elak maksiat. Bila dah kahwin, takde sapa nak marah kalau kita berkepit dengan isteri sendirikan. Tapi sekarang pun kebanyakan ibubapa tak kisah pun anak diaorang berkepit dengan sapa² pun..
  • hati rasa tenang je. Dah kahwin, tak perlu la nak pikir atau risau awek dikebas orang. Atau risau awek cari lain... 
  • dapat mematangkan seseorang. Bila dah kahwin, kita akan ada tanggungjawab. Tapi kadang² ada jugak orang tak berubah bila dah kahwin..
  • ape lagi ye....

Tapi kahwin awal pun ada keburukannya jugak seperti;
  • rumahtangga cepat bergelora. Ni berlaku sebab kurang ilmu dan kurang matang. Kadang² diaorang pikir kahwin ni hanya untuk halal bersama atau bahasa kasarnya hanya untuk sex. Tak pikir komitmen kahwin tu. Kalau kahwin terpaksa lagi la... haru biru jadinya.. 
  • tak puas enjoy. Bila tak puas enjoy, mula la berlagak macam masih bujang. Enjoy sana sini, keluar dengan kawan² sampai malam dan macam² lagi aktiviti bujang dilakukan. Yang merananya yang duk rumah menunggu pasangan balik. Kan baik kalau pergi enjoy sama² alang2 dah kahwin... heheee...
  • apa lagi keburukan kahwin awal ni ye.. korang tambah la sendiri

Semua kebaikan dan keburukan tu dari pandangan ApiH. Kalau korang rasa ada lagi nak tambah atau rasa tak setuju, sila komen. ApiH menerima pendapat dan kritikan dengan hati terbuka.. ceewaaahhh... HAHAAA....


22 Komen:

Freaky berkata... Reply to comment

selagi x kerja tetap, selagi tu freaky x kawin.. :D

ApiH berkata... Reply to comment

@ Freaky

heheee.. takpe2. rezeki kahwin tu ada la nanti..

Siti Arfah berkata... Reply to comment

Sokong freaky ! hehe. Sy pn slagi x abes blaja, keje, mrase gaji sndri, slgi tu xkn kawen. InsyaAllah. Bajet umo kawen pn lam 25 thn ke ats. acece. he

ApiH berkata... Reply to comment

@ Siti Arfah

bagus2... harap cita2 untuk kawen selepas 25 tahun ke atas tercapai. hehee...

Daddy Ziyyad berkata... Reply to comment

Tapi rasa rasanya org zaman dulu lagi awal kawin...nenek saya, umur 13 dah ada anak !

Siti Arfah berkata... Reply to comment

Ameeen. hehe

ApiH berkata... Reply to comment

@ Daddy Ziyyad

tu la. kalau dengar citer orang tua2 dl, muda2 dah anak ramai... maybe dl xde pentingkan sgt pembelajaran dan wang ringgit. heheee...

Daddy Ziyyad kawin umur berapa? hehee...

ApiH berkata... Reply to comment

@ Siti Arfah

kawen nanti jangan lupa jemput. hehee...

Siti Arfah berkata... Reply to comment

InsyaAllah. hehe. Kalo blh stu dunia nk jmput. ahah . Gurau~gurau^^

ApiH berkata... Reply to comment

@ Siti Arfah

boleh je jemput satu dunia. buat kenduri kat blog. lain dari yang lain. heheheee...

Siti Arfah berkata... Reply to comment

Hahaha. Bereh sokmo. Nnt leh msk book of record. hehe

Siti Arfah berkata... Reply to comment

Awk la tlg cari calon kt sy. hehe

ApiH berkata... Reply to comment

@ Siti Arfah

nak calon yg camne? blogger2 tu ramai lagi yang single rasenye.. heheheeee...

Siti Arfah berkata... Reply to comment

Hehe. gurau~gurau aje . Xpkir pn sal calon lg. hu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata... Reply to comment

dah jodohkan.. lagi satu kalau "xtahan" sangat, islam mewajibkan kahwin dari ,mengelak kan maksiat :)

ApiH berkata... Reply to comment

@ Siti Arfah

heheee.. takpe2.. muda lagi.. nanti 25 thn baru cari calon...

ApiH berkata... Reply to comment

@ Topimagine

betul3.. yang tu dah tahap wajib kahwin tu.. heheee...

liyana berkata... Reply to comment

khwin muda ada pro n kontranya...
perlu ada toleransi diantara kedua2 blah pihak
maklumla org tua ckp org muda ni berdarah pnas..huhu

ApiH berkata... Reply to comment

@ liyana

betul tu. kedua2 kna matang dalam buat keputusan dan saling tolak ansur ;)

Siti Arfah berkata... Reply to comment

Apih = Hehe, betol3 .^^

cIk PikA berkata... Reply to comment

mak ayah mesti x bg kawen awal.. :)
nak kne stabil dlu bru lepas.. :)

ApiH berkata... Reply to comment

@ cIk PikA

Cik Pika nak kawin awl tapi mak ayah tak bagi ke? heheee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...